Europa şi-a desemnat capitalele europene 2021! Alege capitala europeană preferata şi pregăteşte-te de un city break post vaccinare. Ştii vacanţa aia de o tot amâni de 2-3 ani, eu zic să vezi cu ce se laudă Uniunea Europeană şi să dai o tură prin capitalele europene scoase la rampă în 2021.
🍃 „Capitala verde a Europei” în anul 2021, desemnată de Comisia Europeană, este oraşul Lahti (Finlanda).
Orașul va beneficia de un stimulent financiar de 350 000 EUR pentru a-și lansa în 2021 activitățile de Capitală europeană verde. Lahti este prima Capitală europeană verde din regiunea arctică, ceea ce înseamnă că orașul este afectat direct de schimbările climatice. În Lahti vor avea loc evenimente de mediu internaționale și locale pe tot parcursul anului 2021.
La categoria “Green Leaf”, dedicată orașelor cu mai puțin de 100.000 de locuitori, orașele Gabrovo (Bulgaria) și Lappeenranta (Finlanda) au câștigat premii în valoare de 75.000 euro fiecare, fonduri care vor fi de asemenea alocate unor proiecte locale similare în viitor.
Orașele care au câștigat acest premiu în trecut sunt Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhagen (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017), Nijmegen (2018), Oslo (2019), Lisabona (2020) și Lahti (2021).
🏅 „Capitala Europeană a Sportului„ în 2021 este Lisabona (Portugalia).
Orașul spaniol Malaga, care a deținut titlul în 2020, îl va păstra pînă în iulie 2021 pentru a organiza cel puțin unele dintre evenimentele care au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19 în 2020.
Capitala europeană a atletismului în 2021 este Cluj. Clujul va găzdui, în premieră națională, Campionatul European de Atletism pe echipe. Această întrecere sportivă majoră se va desfășura în 19 și 20 iunie 2021, pe Cluj Arena.
🎭 „Capitala Europeană a Culturii”
Din cauza efectelor crizei provocate de coronavirus, Comisia Europeană a propus să le ofere orașelor Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) posibilitatea de a-și prelungi titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021.
Astfel, Comisia propune amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii și din 2021 în 2023 a anului în care Timișoara, Veszprém (Ungaria) și Elefsina (Grecia) vor deține titlul.
📚 „Capitala Mondială a Cărții” pentru anul 2021 este Tbilisi (Georgia)
Titlu este acordat de UNESCO şi va intra în vigoare începând cu 23 aprilie, Ziua Internaţională a cărţii şi drepturilor de autor.
👦🏽 👧🏽 „Capitala Europeană a Tineretului” în 2021 este Klaipėda (Lituania)
Titlu acordat de Forumul European al Tineretului şi va intra în vigoare începând cu data de 2 mai 2021.
⚙️ „Capitala europeană a Inovaţiei”
Acest premiu recunoaște și promovează inovația în orașele europene. Cu toate acestea, nu se acordă decât mai târziu în an. Capitala europeană a inovației în 2020 a fost desemnat orașul Leuven (Belgia) iar premiu acordat a fost în valoare de 1 milion de euro. Un grup de experți independenți a numit cinci subcampioni: Cluj-Napoca, România; Espoo, Finlanda; Helsingborg, Suedia; València, Spania; și Viena, Austria. Fiecare dintre aceste orașe a primit un premiu de 100.000 EUR.
🆘 „Capitala europeană a Voluntariatului” în 2021 este Berlin
Titlul de capitală europeană a voluntariatului a trecut de la Padova la Berlin în 2021 şi a fost anunţat şi oraşul desemnat pentru 2022: Gdansk.
🆓 „Capitala europeană a Democrației”
Capitala europeană a democrației este o inițiativă la nivel european a Institutului Inovației în Politică pentru promovarea democrației. O Capitală europeană a democrației va fi desemnată pentru fiecare an, începând din toamna anului 2021. În cooperare cu societatea civilă și cetățeni, orașul desemnat, pe tot parcursul anului, va organiza și implementa o gamă largă de activități și evenimente concepute pentru a îmbunătăți și întări democrația. În 2021 și 2022, în timp ce se dezvoltă procesul de selecție, două orașe vor conduce calea în a da viață acestei inițiative.
🤤 „Regiunea europeană a Gastronomiei” – Slovenia + regiunea Coimbra
Regiunile de gastronomie candidate și premiate din Europa, îndrumate de IGCAT, lucrează împreună cu scopul pe termen lung de a contribui la o mai bună calitate a vieții prin:
- sensibilizarea cu privire la importanța unicității culturale și alimentare
- stimulând creativitatea și inovația gastronomică
- educând pentru o alimentație mai bună
- îmbunătățirea standardelor de turism durabil
- evidențiind culturi alimentare distincte
- consolidarea bunăstării comunității
🛤️ 2021 – Anul European al Căilor Ferate
Germania și Portugalia și-au unit forțele pentru a promova sectorul feroviar și, prin urmare, au desemnat 2021 drept Anul European al Căilor Ferate.
Anul european al căilor ferate 2021 va include evenimente, campanii și inițiative care vizează prezentarea căilor ferate ca un mod de transport durabil, inovator și sigur. În plus, organizatorii intenționează să sensibilizeze publicul cu privire la dimensiunea transfrontalieră și paneuropeană a traficului feroviar. Poate fac şi autorităţile noastre ceva pentru muzeul CFR. Numa’ zic. Ahem.
🔎 Comisia Europeană a lansat un nou site dedicat numeroaselor dimensiuni ale căilor ferate din Europa. Aflați mai multe despre evenimentele, proiectele și activitățile viitoare legate de Anul european al căii ferate aici.
🏥 2021 – Anul internațional al Lucrătorilor din Domeniul Sănătății și Îngrijirii
Titlul a fost desemnat de statele membre participante la cea de-a 73-a Adunare Mondială a Sănătății.
🌈 Culorile anului 2021: Ultimate Gray și Illuminating
Neutrul Ultimate Gray și Illuminating, o variantă vibrantă de galben, sunt alese culorile anului 2021, de către compania Pantone. Potrivit specialiștilor Pantone, cele două culori au fost alese pentru că formează o combinație care reprezintă optimismul și speranța și în același timp puterea și gândirea pozitivă.
Gata! Pregătiţi pentru un nou an?
Pingback: Harta monumentelor istorice din Bucureşti • CITADINA
Pingback: Harta Monumentelor Istorice din București | PostModernism Museum