Cum alegi furnizorul de energie electrică potrivit

factura energie-electrică-Bucuresti

Tot bulversaţi, tot bulversaţi? Nici voi n-aţi înţeles nimic din faza asta „last minute” cu liberalizarea pieţei la energie electrică? Nici eu. Aşa că am căutat să aflu şi vă spun şi vouă ce info am găsit utile pentru Bucureşti. Puţine, oricum.

Ce se întâmplă, de fapt, cu preţul la energie electrică?

De la 1 ianuarie 2021, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie) nu se mai implică în reglementarea prețului la energie electrică, nici la serviciul universal. Adică furnizorul va stabili prețul energiei electrice pentru toți consumatorii casnici, indiferent de tipul de contract pe care îl încheie aceștia.

31 martie este termenul actualizat până la care mai poți încheia contracte cu furnizori de energie electrică la prețuri concurențiale. Aici găsești ghidul oficial ANRE despre cum să alegi furnizorul potrivit și aici comparatorul de prețuri la energie electricăToo little, too late – cum ar spune orice bucureştean sătul de flyere făcute în Paint.

Să nu uit, ofertele de pe site-urile furnizorilor de energie electrică, dar mai ales cele de pe Comparatorul de preţuri ANRE, nu conţin şi preţul final.

Stau în Bucureşti şi sunt client Enel. Ce trebuie să fac?

Dacă eşti client Enel şi eşti trecut deja în piaţa concurenţială (vezi pe factură, în stânga sus dacă scrie factură concurenţială), nu trebuie să faci nimic.

Dacă pe factura de energie electrică NU scrie că este factură concurenţială, înseamnă că eşti la reglementat şi ai trei opţiuni:

  1. Nu faci nimic – Plătești prețul de serviciu universal începand din ianuarie. 0,34 lei/kWh pentru energie activă. 73 de lei/lună la o factură de 100 kWh.
  2. Alegi o ofertă concurențială a Enel – cea mai bună este Enel Fix Online. Plătești 0,24 lei/kWh pentru energia activă și 0.19 lei/zi abonament. În total circa 67 lei/lună la o factură de 100 kWh.
  3. Alegi o altă ofertă – Cea mai bună e a Hidroelectrica, 0,245 lei/kWh energie activă în primul semestru din 2021, 0,25 lei/kWh în al doilea. Circa 62 de lei la o factură de 100 kWh. Aproape de Hidroelectrica mai găseşti Restart Energy sau Nova Power and Gas.

Resurse utile pentru a nu-ţi pierde energia cu energia electrică

P.S. Nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnezi un nou contract. În plus, îți poți schimba oricând contractul.

Share

Lasă un răspuns