Capitala Verde a Europei pentru 2020? Pai, cum?! Lisabona!

Este că ştiţi exact unde vă duceţi după ce se duce pandemia? Portughej, anyone? Da, deci, Comisia Europeană a desemnat Lisabona drept Capitala Verde a Europei în acest an.

Cică Lisabona este foarte eficientă în utilizarea terenului, a transportului sustenabil, în gestionarea deşeurilor, în dezvoltare şi inovaţii ecologice, şi foarte adaptabilă la schimbările climatice.

Vă vine să credeţi că 93,3% dintre persoanele din Lisabona trăiesc la 300m de o staţie de transport public şi 76% dintre locuitorii Lisabonei au cel puţin o zonă verde pe o rază de 300m? Nu vă vine, nu?

Pe langă titlul onorific, Lisabona a mai primit un premiu în valoare de 350.000 Euro cu care să îşi finanţeze în continuare planurile de dezvoltare durabilă. Puteţi vedea pe pagina lor de Facebook cum investesc aceste fonduri. Orașul își propune să fie 100% neutru din punct de vedere al carbonului până în 2050 și își propune să planteze 100.000 de copaci pe tot parcursul anului.

Orașele care vor concura pentru titlul European Green Capital 2022 sunt Dijon (Franța), Grenoble (Franța), Tallinn (Estonia) și Turin (Italia). Nu, Bucureştiul nu concurează. Şoc şi groază.

Stai că uitasem să vă zic de programul Renda Segura. Se făcea că în ultimii ani centrul Lisabonei s-a golit de localnici. Apartamentele din clădirile istorice au fost cumpărate masiv de oameni care au avut banii necesari pentru a le transforma în spații de închiriat pe termen scurt. Criza Covid i-a afectat puternic pe acești investitori, care s-au trezit că nu mai au cui să închirieze.

Prin Programul Renda Segura, proprietarii își pot închiria casele primăriei, care ulterior le va subînchiria local, la prețuri accesibile, readucand familiile tinere în centru pentru ca toți cei care au investit în apartamente să nu piardă banii și ca să repopuleze zona istorică. Au şi portughezii ăştia nişte idei… ceva de speriat.

In plus, ca sa fie cireasa de pe tort, UEFA a anunțat oficial ca Finala Champions League 2019 – 2020 se va disputa pe 23 august, la Lisabona.

Share

Un comentariu la „Capitala Verde a Europei pentru 2020? Pai, cum?! Lisabona!”

  1. Pingback: Capitalele europene desemnate în 2021 + Anul european al căilor ferate • CITADINA

Lasă un răspuns