În categoria #plebeulamuzeu, revin azi după o vizită de două ore la Muzeul de Geologie de pe Kiseleff 2 (Piaţa Victoriei, vizavi de clădirea Muzeului Ţăranului Român) în plină pandemie.
Muzeul este îngrijit şi are explicaţii detaliate pentru fiecare pietricică sau fosilă, cât să nu fie nevoie de un tur ghidat dacă eşti de-al locului. Între noi fie vorba, ne-am simţit ca acasă: nu era ţipenie de om aşa că ne-am plimbat ca vodă prin lobodă, peste tot pe unde erau uşile deschise.
Ce poţi să vezi la Muzeul de Geologie? Di tătii! De la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, pană la evoluţia vieţii pe pămant, apariţia omului şi interacţiunea sa cu acesta. Bine, o să vezi cam 10% din cele 85.000 de eşantioane ale muzeului pentru că restul sunt pentru specialişti. #noplebeuallowed.
Avem, printre multe altele:
- exemplare ale celor mai vechi roci (1,9 miliarde de ani),
- exemplare de roci purtând cele mai vechi urme de viață (600 milioane de ani) din subsolul țării,
- dinozauri în mărime naturală reproduși după modelul „Dinozaurilor Pitici din Țara Hațegului”,
- procesele de formare ale peșterilor,
- explicații despre vulcanism, orogeneza și cutremure,
- litotecă cu eșantioane de foraj de pe teritoriul României depozitate în peste 55.000 de sertare – unele expuse,
- informații despre evoluția omului, de la maimuță-ncoace.
Ce nu avem: Re-pa-ra-ții! Clădirea muzeului şi infrastructura interioară nu au mai beneficiat de investiţii majore din momentul inaugurării sale, în anii ’90. Ferestrele muzeului sunt acoperite în interior de draperii groase, roşii însă sistemul de iluminat nu face cinste exponatelor. Unele vitrine nu sunt deloc luminate (probabil din economie), altele ar avea nevoie de un pic mai multă lumină decât au acum.
Ştiaţi că: În faţa muzeului este expus un exemplar spectaculos: trunchiul unui chiparos de baltă, pietrificat, ce provine din urmă cu 10-12 milioane de ani. Acesta s-a conservat prin calcitizare, fiind îngropat sub un strat gros de argilă și nisip, în care soluțiile mineralizatoare au produs pietrificarea și astfel fosilizarea trunchiului de copac.
Bonus: Muzeul de Geologie organizează, în exterior, expoziţii şi târguri de cristale, bijuterii, pietre prețioase și semiprețioase pentru diverse ocazii. Puteți achiziționa obiecte de podoabă, obiecte de ceramică, eșantioane minerale și suveniruri.
Programul de vizitare al Muzeului de Geologie: Luni – Duminică: 10:00 – 18:00. (Ultima intrare se face la ora 17:00). Informații la telefon 031.438.17.44 , receptiemng@igr.ro.
Preț bilet: 15 lei adulți | 10 lei studenți, elevi peste 14 ani | 5 lei pensionari, elevi până în 14 ani.
Cum ajungi la Muzeul Național de Geologie:
- Metrou (magistralele M2 si M3): Piața Victoriei
- Autobuz: liniile 182, 300, 783, 784
- Tramvai: 20, 24, 34, 46
Website: www.geology.ro | Facebook: www.facebook.com/geology.ro/
Muzeul Naţional de Geologie merită vizitat pentru că vei descoperi o atmosferă relaxantă, plină de inspiraţie şi informaţii pe care cu greu le poţi găsi în altă parte.