Ok, nu sunt toate de pe Netflix da’ vreo 15 tot sunt. Pe celelalte le găsiţi pe Amazon, Hulu şi HBO, că aşa e frumos. Am pus cap la cap lista asta de seriale despre impactul tehnologiei în viaţa de zi cu zi pentru că mi se pare că în ultimii ani ne-au tot hrănit cu diverse utopii/ distopii cât să nu ni se mai pară aşa anormal ce se întâmplă în jur. Adică, acum e perfectly ok ca NASA / Pentagonul să recunoască că există extratereştrii şi să nu se crizeze nimeni, nu?
Una peste alta, serialele de mai jos sunt mai mult decât SF-uri. Sunt food for thought pentru că suntem într-un moment important al evoluţiei noastre. Suntem în momentul în care trebuie să regândim etica, moralitatea, identitatea, estetica, retorica, guvernarea, intimitatea, comerţul, iubirea, familia, normalitatea şi chiar pe noi. Binge away!
- Osmosis (2019 ‧ Drama ‧ 1 sezon ‧ lb. franceză)
În Paris, în viitorul apropiat, doi frați geniali descoperă un implant sofisticat care duce la găsirea sufletului-pereche. Însă testul beta are surprize nedorite. Cât de mult poate ajuta tehnologia în dragoste? Unde este linia dintre sentimentele spirituale și biologia pură? La astfel de întrebări caută răspunsuri Osmosis – un SF care înfățisează o lume în care sufletul pereche este selectat de un algoritm. O astfel de viziune a viitorului nu pare extrem de îndepărtată. Cineva va încerca cu siguranță să câștige bani din emoțiile umane, însă o iubire aparent perfectă se poate dovedi un coșmar.
2. Black Mirror (2011 ‧ Sci-fi ‧ 5 sezoane ‧ lb. engleză)
Black Mirror este un serial SF care explorează un viitor apropiat, de inaltă tehnologie, în care se ciocnesc cele mai mari inovații ale umanitătii și cele mai întunecate instincte. Fiecare episod este o poveste plină de suspans, care explorează teme ale tehno-paranoiei contemporane. Fără a o pune sub semnul întrebării, tehnologia a transformat toate aspectele vieții noastre; în fiecare casă; pe fiecare birou; în fiecare palmă – un ecran cu plasmă; un monitor; un smartphone – o oglindă neagră care ne reflectă existența în secolul XXI.
3. Altered Carbon (2018 ‧ Sci-fi ‧ 2 sezoane ‧ lb. engleză)
Peste 300 de ani în viitor, societatea a fost transformată prin tehnologie, ceea ce a dus la modificarea corpurilor umane, iar moartea nu mai este permanentă. Takeshi Kovacs este singurul soldat supraviețuitor al unui grup de războinici interstelari de elită care au fost înfrânți într-o revoltă împotriva noii ordini mondiale. Mintea lui a fost „închisă” timp de secole până când omul de afaceri imposibil de bogat, Laurens Bancroft, îi oferă șansa de a trăi din nou. Kovacs va trebui să facă ceva pentru Bancroft, însă, dacă vrea să fie înviat. Solicitarea lui Bancroft este rezolvarea unei crime – a lui Bancroft. „Altered Carbon” se bazează pe romanul cyberpunk noir scris de Richard K. Morgan. Serialul atinge „issues” legate de corp, minte, identitate și tehnologie – toate amestecate în universul „Altered Carbon”.
4. Better Than Us (2018 ‧ Sci-fi ‧ 1 sezon ‧ lb. rusă)
O familie aflată la un pas de divorț devine proprietara unui robot de ultimă generație, robot căutat de o corporație, anchetatori de omucideri și teroriști. Serialul folosește un format procedural polițist și adaugă o privire la familia cu probleme a unui detectiv pentru a spune o poveste despre corupție și lăcomie care este de fapt o poveste despre umanitate, la fel de mult cât este despre roboți.
5. 3% (2016 ‧ Thriller ‧ 3 sezoane ‧ lb. portugheză)
În viitorul îndepărtat, cea mai mare parte a populației trăiește în sărăcie într-o zonă cunoscută sub numele de InLand. Există totuși un grup de elită, care este ales să trăiască într-un paradis virtual, Offshore. În fiecare an, fiecare tânăr de 20 de ani are șansa de a ajunge în paradisul insulei, prin efectuarea unei serii de teste. Doar 3% dintre candidați reușesc și se califică să părăsească zona sărăcăcioasă din interior. Unul dintre cei mai noi rezidenți din Offshore este Michele, o tânără naivă, fără familie, dar cu un puternic simț al dreptății. 3% își dorește să fie o poveste despre privilegii și despre grupurile fără voce într-o societate capitalistă și patriarhală.
6. The I-Land (2019 ‧ Thriller ‧ 1 sezon ‧ lb. engleză)
Zece străini se trezesc pe o insulă pustie, fără nicio amintire. Serialul este un fel de Lost meets The Matrix – doar că e cu mai mulți rechini și mai mult soare. Personajele descoperă curând că această lume nu este așa cum pare, odată ce I-Land își dezvăluie secretele. I-Land nu este un serial prost, doar că nu este memorabil, probabil din cauza dialogurilor superficiale și a tentativelor de a intensifică conflictul arzând etape. Trailerul arată destul de clar că serialul se bazează pe o simulare a unui joc de supraviețuire.
7. Omniscient (2020 ‧ Sci-fi ‧ 1 sezon ‧ lb. portugheză)
Povestea se desfăsoară în inima Braziliei, într-o perioadă nespecificată în viitor. Fiecare locuitor din oraș este urmărit 24/7 de o mini-dronă care îi înregistrează toate mișcările și care alimentează aceste filmări unui super computer. Cu ajutorul acestui sistem, crimele și infracțiunile sunt doar amintiri nepacute și toată lumea trăiește într-o bulă utopică. Când protagonista, Nina, își găseste tatăl ucis, ceea ce urmează este o încercare de a afla adevărul și de a combate un sistem care a eșuat foarte clar în misiunea sa.
8. Dark Net (2016 ‧ Documentar ‧ 2 sezoane ‧ lb. engleză)
În secolul 21, majoritatea oamenilor folosesc internetul zilnic, dar sunt mai multe de știut decât ceea ce se vede la suprafața. Acest serial documentar explorează acea parte întunecată, adesea deranjantă, a Internetului. Web-ul întunecat, a fost inițial conceput să fie o zonă ascunsă dar este din ce în ce mai mult exploatată de prădători și criminali online. Fiecare episod de jumătate de oră detaliază o anumită temă, care include răpirea cibernetică, războiul digital, culte online și dependența de pornografie. „Dark Net” intenționează să stârnească conversații provocatoare despre tehnologie și confidențialitate.
9. Mr. Robot (2015 ‧ Drama ‧ 4 sezoane ‧ lb. engleză)
Elliot, un inginer de securitate cibernetică care suferă de anxietate, lucrează pentru o corporație ziua iar noaptea hack-uiește infractorii. Panica îl lovește după ce domnul Robot, un anarhist criptic, îl recrutează pentru a-și distruge compania.
10. You (2018 ‧ Thriller ‧ 2 sezoane ‧ lb. engleză)
Ce n-ai face pentru dragoste? Pentru un manager de librărie strălucitor căruia drumurile i se intersectează cu o scriitoare feminină aspirantă, această întrebare este pusă la încercare. Un flirt fermecător dar incomod se transforma în ceva sinistru atunci când scriitoarea devine obsesia managerului. Cu ajutorul social media și al internetului, el folosește toate instrumentele de care dispune pentru a fi aproape de ea, ajungând chiar până la îndepărtarea oricăror obstacole – inclusiv persoane – care stau în calea lui.
11. I Am Mother (2019 ‧ Sci-fi/Thriller ‧ 1h 53m ‧ lb. engleză)
Scenariul ne plasează într-o „instalaţie hi-tech de repopulare”, după ce un oareşce eveniment apocaliptic a avut loc în lumea exterioară. Un android numit Mama are acces la o colecţie de 63.000 de embrioni umani, iar într-o zi, ea decide să acorde viaţă unuia dintre ei, născând un copil cunoscut sub numele de Fiică. Fata a fost crescută cu ideea că viaţa trebuie să fie trăită între cei patru pereţi, cu Mama funcţionând ca părinte, profesor şi îngrijitor. Cele două împărtăsesc o relaţie caldă, dar pe măsură ce creşte, Fiica nu-şi poate stăpâni curiozitatea pentru ce altceva ar putea exista şi, atunci când un vizitator neaşteptat ajunge, casa lor sigură se află brusc în primejdie.
12. Intelligence
13. Dollhouse (2009 ‧ Sci-fi ‧ 2 sezoane ‧ lb. engleză)
O facilitate secretă, Casa de păpuși, șterge personalitățile lui Echo și ale „colaboratorilor” ei activi, astfel încât să își poată asuma orice personalitate relevantă, căreia să i se poată atribui misiuni care să-i ajute pe cei bogați, puternici și bine conectați. După fiecare misiune, activii sunt supuși unei alte ștergeri de personalitate, astfel încât să poată intra în scenariul următor, fără amintirea unuia anterioar. Cel puțin, acesta este planul – dar pe măsură ce seria se desfășoară, memoria lui Echo începe să se întoarcă, iar ea începe să-și regăsească adevărata identitate.
14. Humans (2015 ‧ Sci-fi ‧ 3 sezoane ‧ lb. engleză)
Joe cumpără un Synth recondiționat, un robot extrem de dezvoltat, pentru a-și ajuta soția, Laura. Ceea ce niciunul dintre ei nu prezice sunt consecințele impactului lui Synth asupra vieții lor.
15. Ex Machina (2014 ‧ Sci-fi/Thriller ‧ 1h 50m ‧ lb. engleză)
Caleb Smith, un tânăr programator, are șansa de a deveni parte a unui experiment științific ciudat, unde este de așteptat să evalueze inteligența artificială prin interacțiunea cu un robot feminin.
16. Kiss Me First (2018 ‧ Thriller ‧ 1 sezon ‧ lb. engleză)
Pentru a scăpa de realitate, Leila, în vârstă de 17 ani, apelează la un paradis virtual secret. Adevărata ei călătorie începe când acest Eden digital se întunecă.
17. Devs (2020 ‧ Drama ‧ 1 sezon ‧ lb. engleză ‧ Hulu)
„Devs” este o serie limitată FX, care se concentrează pe un tânăr inginer software numit Lily Chan, care lucrează pentru Amaya, o companie de vârf de tehnologie cu sediul în Silicon Valley. După aparenta sinucidere a iubitului său, Lily bănuiește un joc nefast și începe să investigheze. Ea își dă seama rapid că toate drumurile duc la Forest, enigmaticul CEO al lui Amaya și Devs, divizia de dezvoltare secretă a companiei. În încercarea lui Lily de a descoperi adevărul, ea descoperă o conspirație bazată pe tehnologie care ar putea schimba lumea.
18. Philip K. Dick’s Electric Dreams (2017 ‧ Sci-fi ‧ 1 season ‧ Amazon Exclusive Series)
Începând cu anii 1950, scriitorul Philip K. Dick a prezentat teme pentru decenii de science-fiction (și non-science fiction). Pe măsură ce tehnologia perfecționează experiențele virtuale, ce înseamnă „real”? Un original este neapărat mai autentic decât simulacrul său?
19. Westworld – (2016 ‧ Sci-fi ‧ 3 sezoane ‧ lb. engleză ‧ HBO)
Într-un parc futuristic de distracții cu tematică western, Westworld, vizitatorii interacționează cu automatonii. Cu toate acestea, tot iadul se dezleagă când roboții încep să funcționeze defectuos.
Nu v-am zis preferatele mele… Lista scurtă, fără o ordine anume, e aşa:
- Westworld
- Black Mirror
- 3%
- Ex Machina
- Osmosis
- You
Pingback: Ce-am învățat din procesul Johnny Depp vs Amber Heard • CITADINA