Terapie prin cursuri de caligrafie. Scrie tu… că scrii mai frumos!

Peste o săptămână, pe 23 ianuarie, sărbătorim Ziua scrisului de mână. Şi zic să sărbătorim cu câteva cursuri de caligrafie – că starea scrisului de mână la noi în curte e chiar jalnică. Arta caligrafică este o artă care a născut meserii (grafologia) dar din cauza recompensei materiale foarte mici, această meserie este un meşteşug uitat.

Scrisul de mână = relaxare şi introspecţie

Nu este uşor să înveţi cum să scrii caligrafic, dar poţi totuşi dobândi unele abilităti. Nu talentul joacă un rol important, ci răbdarea şi pacea interioară. Un scris curat denotă un caracter curat şi o aplecare spre frumos şi spre bunătate sufletească. Scrisul de mană este un factor foarte important pe mai multe planuri, inclusiv pentru buna organizare mentală.

Scrisul de mână creează căi unice în creier – îi determină pe cei care și-au luat notițe cu pixul pe hârtie să-și amintească mai bine conținutul decât cei care și-au luat notițele tastând. Scrisul de mână este un mod de a ieși din confuzie, de a te elibera de strânsoarea unor emoții puternice și a da curs senzațiilor ce pătrund prin corp. A te răsfăța în scris este o modalitate excelentă de a stimula creativitatea.

Caligrafia este una din cărţile noastre de vizită

În timpul facultății, Steve Jobs a urmat cursuri de caligrafie care, mai târziu, s-au dovedit esențiale în reușita produselor create de el. 

Din analiza scrisului cuiva se pot distinge anumite caracteristici ale celui care a scris – grafologia are uneori pretenţia că poate dezvălui chiar trăsături de personalitate.

Un scris ordonat înseamnă să ții cont de cel care citește, să te gândești că el trebuie să înțeleagă ce ai scris. De exemplu, literele ascuțite, când mai mari, când mai mici, când mai sus, când mai jos lasă impresia că erai cu mintea în altă parte când ai scris.

Resurse pentru cursuri de caligrafie

Academia de Caligrafieacademiadecaligrafie@gmail.com | 0744 440 032

Academia de Caligrafie este un proiect inițiat și susținut de Carmen Nistor – caligraf și doctor în arte vizuale, proiect care își propune revitalizarea artei scrierii frumoase. În această perioadă au pornit o suită de cursuri online de caligrafie văzută prin prisma exercițiilor meditative de recentrare și regăsire a ritmului.

Cursurile se desfășoară în zilele de marți și joi, săptămânal, de la orele 19:30 până la 20:30. Fiecare săptămână va avea o temă de studiu. Întâlnirile se desfășoară online. O lecție durează 60 min și costă 60 de lei. Vârsta minimă de participare: 14 ani.

Academia de Caligrafie vă invită sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la o demonstrație live de caligrafie și prezentare de instrumente de scris. Publicul interesat de arta scrierii îi poate vedea la lucru la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, în intervalul 15:00-17:00. Agenda completă a evenimentelor organizate cu ocazia sărbătoririi Zilelor Culturii Naționale o găsiți aici.


Fundația Calea Victoriei – Atelier de Caligrafie şi Ilustraţie

Un atelier cu totul original, interactiv, în care se îmbină tehnici de dezvoltare personală şi pictură. Vom învăţa să combinăm tipuri de caligrafie modernă cu tehnicile picturii în acuarelă. Alături de Liliana Arnaut, timp de 5 săptămâni, în fiecare vineri,scrisul de mână va fi transformat într-un stil caligrafic unic şi personal, pentru fiecare cursant.


Club RevDePov – curs Caligrafie cursivă

Atelierul de caligrafie cursivă modernă a fost susţinut în trecut de de Ștefania Iorgoiu. Momentan nu sunt veşti despre reactualizarea proiectului însă Ştefania organizează cursuri private online.

Cursul de bază include 8 ședințe unde se explorează linia de bază și alfabetul în caligrafia cursivă cu ajutorul instrumentelor alternative de scris. Înscrierile se fac prin mesageria privată, la stefaniaiorgoiu22@gmail.com sau telefonic la 0726 144 405.


Roxana BeşcucăCaligrafie de la A la Zen

Fie că îţi doreşti să practici caligrafia pentru a te bucura de efectele sale terapeutice, să adaugi un plus de creativitate în afacerea ta, sau să oferi un cadou unic, Roxana te va ajuta să păşeşti în această călătorie creativă. Înscrie-te la newsletter pentru a primi noutăți despre următoarele cursuri!


Centrul CrescTerapie prin caligrafie

Caligrafia revine cu avantajele ei terapeutice și oferă ocazia recâștigării valorilor fundamentale: artă, educație și creație. În plus, alegerea acestei forme unice și nobile de exprimare, oferă și personalizează un mesaj prețios și puternic, amprentat cu emoție, noblețe și eleganță. Ghid și facilitator al acestui parcurs va fi Gabriela Zamă, psihoterapeut, coach și slujitor pasionat al artei caligrafice. Vârsta minimă recomandată: 12 ani.


FecioareiHUBWorkshop Lettering

Un workshop foarte simpatic, sustinut de Bianca Dumitrașcu si Sorin Trăistaru, ideal atât pentru începători cât și pentru cei care doresc să își îmbunătățească tehnica desenului de literă sau de compoziție. Pe parcursul celor două zile de atelier, puteai trece prin întregul proces de conceptualizare, desen și rafinare a caracterelor cursive (script). Sperăm să aflăm curând veşti de cursuri noi în 2021.


Arcasha.comExplorări intuitive prin caligrafie

Un curs despre a ne simți în corp, în ceea ce suntem noi. În care nu vom învăța nici să scriem, nici să desenăm. În care vom explora capacitatea noastră de a ne simți pe noi și mediul înconjurător și vom încerca să ne schimbăm ușor abordarea față de scrisul de mână. Pentru cursurile online de “Explorări intuitive prin caligrafie” de miercuri, de la orele 18:30, este nevoie de înregistrare în prealabil, pentru a avea acces:

  • Trimiteți mail de înregistrare la scrieredemana@gmail.com.
  • Plătiți cursul prin transfer bancar sau Revolut.
  • Obtineți linkul de acces la curs.
  • Toate detaliile se regăsesc la următorul link: https://arcasha.com/ro/cursuri/.

Amalia Calligraphy, Ana Maria Maranda, Livrez dragoste sau Complice.ro te pot ajuta dacă vrei să faci un cadou „caligrafic” iar dacă eşti în căutarea informaţiilor despre instrumente utile în caligrafie, diverse ghiduri sau furnizori specializaţi, click pe linkuri.

Scrisul se învaţă cu creierul, se execută cu mâna şi se simte cu sufletul.

Share

Lasă un răspuns