Ghidul de supraviețuire civică este creat de TAMTAM – Grupul ONG-uri pentru Cetăţean, o coaliţie de 20 de ONG-uri care fac TAMTAM pentru educație, justiție socială, drepturile omului, mediu, libertatea de expresie și bună guvernare.
Disponibil pe site-ul coaliției TamTam la secțiunea „Ghid de supraviețuire civică”, acesta te ajută să înțelegi care îți sunt drepturile și ce poți face atunci când sunt încălcate. Vei descoperi o colecție ilustrată de situații comune, din care vei învăța să recunoști câteva din cele mai frecvente încălcări ale drepturilor cetățenești, dar și să faci primii pași spre rezolvare: cum să te aperi de abuzuri, unde să reclami ilegalități și cât de mult contează să faci echipă cu cei care gândesc la fel ca tine.
Adică un document care-ți spune „Ce trebuie să știi” și „Ce poți face” în legătură cu anumite situații care se întâmplă la tine în cartier, cum ar fi: tăierea copacilor, începerea construcției unui bloc nou chiar lângă blocul tău, ce autoritate e responsabilă pentru curățenia parcurilor de lângă blocul tău și așa mai departe.
Totodată, ghidul își propune să le reamintească oamenilor că fiecare are la fel de multă responsabilitate și putere de a influența sau schimba lucrurile în societate și că este important să acționeze în interesul comunității, de fiecare dată când simt că le sunt încălcate drepturile.
Ghidul de supraviețuire civică a fost scris de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică și APADOR-CH și ilustrat de Tuan Nini. Conceptul ghidului și campania de comunicare au fost realizate împreună cu agenția FCB Bucharest.
Reușite civice și alte informații pot fi urmărite pe paginile de social media ale TAMTAM – Grupul ONG-uri pentru Cetăţean: Facebook și Instagram.
Poți descărca Ghidul de supraviețuire civică și de aici.