Am fost la 3 târguri de Crăciun și nu mi-a plăcut. Hai să-ți spun și de ce.

Christmas Market

Când ai copii, iarna ar trebui să fie un anotimp în care te bucuri și tu ca părinte, de luminițe, zăpadă, Sărbători. Sau târguri de Crăciun. Bucureștiul are deschise până la ora în care fac această dare de seamă, 4 târguri de Crăciun. Am fost la 3 dintre ele și îți explic mai jos ce nu mi-a plăcut și de ce.

West Side Christmas Market 

Este deschis de Primăria sectorului 6, în Parcul Moghioroș, pe amplasamentul lacului artificial, între orele 12:00 – 22:00. Intrarea este liberă, dar cu certificat verde. A fost primul târg de Sărbători inaugurat în Capitală. 
După cum am constatat, cam toate târgurile de Crăciun din București par că sunt amenajate de un singur organizator stângaci, sărac și părăsit de inspirație. 

Locurile de distracție pentru cei mici sunt doar două și doar copiii foarte mici se mai bucură de ele: un trenuleț și un carusel. Cozile sunt consistente pentru ambele. Și, pentru că e sezonul surprizelor, aici găsești una, dar neplăcută: jetoanele se achiziționează de la toneta de popcorn, doar că nimeni nu-ți spune asta. Așa că mai stai odată la coada pentru jetoane, iar dacă ți-ai pierdut rândul, și la coada de la carusel sau trenuleț. Prețul pentru fiecare ”comedie”: 7 lei. Sub această sumă nu se găsește, de altfel, nimic de cumpărat în târg, iar standurile sunt căsuțe cu produse alimentare sau suveniruri de proveniență dubioasă.

Pentru cei care doresc să ajungă, merită un pic de precauție, asfaltul e foarte alunecos din pricina mâlului care a rămas pe fundul lacului.

Ideal de mers este seara, pentru fotografiile cu luminițe, brad sau globul uriaș. O oră de dat pe patinoarul amenajat în cuva lacului vă costă 10 lei.

Classical Christmas Market

Este deschis în parcul Operei Naționale București, în zona Eroilor. Acces liber, pe baza certificatului verde. În fiecare seară, în fața Operei, sunt concerte de colinde, cu acces liber, de asemenea. Târgul este administrat de personalul Operei Naționale, de la care poți primi îndrumări pentru diversele atracții. În fapt, doar 3.

Cea mai căutată de copii este căsuța cu VR, unde, timp de 3 minute, se pot plimba, prin intermediul realității virtuale, în sania lui Moș Crăciun. Pentru ei este o experiență intensă, pentru părinți e amuzant să le privească reacțiile.  Eu am achiziționat o ședință de VR și un tur cu trenulețul. Preț total: 21 de lei. 

”Trenulețul” este, de fapt, un vehicul pe roți, cu vagoane, care se mișcă extrem de lent în jurul unui pom împodobit.
Tichetele se cumpără de la căsuța cu VR, la fel și cele pentru plimbarea cu trăsura. După experiența trenulețului, am observat că și trăsura se învârte în jurul aceluiași copac, așa că n-am mai fost dornici să-l mai admiram odată.

Evident, pentru ambele se stă la coadă, iar distanțarea socială nu există.

Târgul de Crăciun București

Organizat în Piața Universității, vis-a-vis de Facultatea de Istorie. Intrarea se face pe bază de bilet și certificat verde, pentru adulți 7 lei, copii până în 12 ani gratis. Dacă le cumpărați on line, de aici, biletele costă 5 lei.
În principiu, și acest târg este organizat după rețeta celor descrise mai sus. Spectacolele se desfășoară seara, pentru cei mici există doar un carusel, la 10 lei, tura de 3 minute. 

Niciun produs alimentar, cu excepția vinului fiert (8 lei) nu are preț sub 10 lei, iar oferta culinară este asemănătoare cu celelalte târguri: rulote sau căsuțe cu burgeri, mici, sarmale, cartofi prăjiți, produse tradiționale din carne, dulciuri etc.

„Bradul” de Crăciun este o construcție din lemn, sub forma numitului conifer, decorat cu globuri tot din lemn. Realizatorii (presupun ceva colaboratori Creart, partenerul organizator) sigur au câștigat, prin realizarea actului artistic, campionatul la traforaj viteză.

Cine insistă, poate fotografia scena Nașterii, amplasată ceva mai în spate, din bun simț, probabil, că nu e vreo capodoperă. 

 Mai sunt niște personaje care umblă pe papainoage, costumate în decorațiuni, mie mi-a scăpat rostul lor, mai cu seamă că mulți copii păreau înspăimântați la vederea lor. 

În arealul înconjurător, ar mai fi fost de vizitat Crângași Christmas Market, dar am renunțat. Statistic vorbind, sunt peste 90 % șanse să fie exact ce v-am relatat.

Într-un București extrem de sărac la capitolul decorațiuni sau alte alternative festive, aceste târguri de Crăciun, sunt, totuși, singura șansă de identifica (extrem de slab, de altfel) spiritul Sărbătorilor de iarnă.

Share

Lasă un răspuns