Când pui hartă peste hartă…

Harta Fricii + harta opțiunilor electorale + harta traseelor de bicicletă + harta clanurilor interlope = harta calității vieții în București.

Cristian Ciobanu este cel care a făcut suprapunerea între Harta Fricii și harta opțiunilor electorale, el fiind autorul tezei de doctorat cu titlul Studiu de Geografie Mentală în Municipiul București. Harta fricii în București, atitudinile endogene și exogene, este un amplu studiu de nivel Atributiv și Afectiv. Acesta s-a desfășurat în două faze între iunie 2010 și aprilie 2011 totalizând un număr de 653 de respondenți aleși în mod aleatoriu.

Din Harta Fricii în București rezultă că:

Harta fricii în București
  • Zonele „bune” sunt: Primăverii – Floreasca – Herăstrău – Aviației – Băneasa în partea de nord cu prelungire spre vest în 1 Mai; Cotroceni cu prelungire spre vest mai estompată în Drumul Taberei și Tineretului – Titan în partea central-estică.
  • Zonele periculoase sunt de asemenea grupate în trei areale: Rahova – Ferentari, de departe cea mai periculoasă zonă percepută, la care se adaugă Ghencea spre nord; Colentina – Baicului – Pantelimon în nord-est și Giulești – Giulești-Sârbi – Străulești în nord-vest. Cartierele Berceni, Vitan sau Militari se găsesc într-o zonă neutră de siguranță.

Harta opțiunilor electorale în București o găsiți aici și este generată pe baza opțiunilor la Alegeri Locale 2020.

Harta opțiunilor electorale în București

Daniel Sărdan a adăugat acestor două hărți și harta zonelor în care se folosește mai mult bicicleta ca mijloc de deplasare.

Harta intensității folosirii traseelor de bicicletă în București

În august 2020, Digi face și harta clanurilor interlope din București.

Concluziile ce pot fi trase sunt interesante și se referă la relații între peisaj, spațiu public, degradare, segregare și vulnerabilitate. Parcă lucrurile sunt și mai clare când pui harta peste hartă.

Share

Lasă un răspuns