Ce-am învățat din procesul Johnny Depp vs Amber Heard

proces Johnny Depp vs Amber Heard

Da, doamnelor și domnilor, oleacă de bârfă n-a omorât pe nimeni, mai cu seamă că bârfim persoane la nivel înalt. Date la televizor prin străinătățuri, nu la noi, pe malul Dâmboviței, acilișea.
Așadar, lecția de reținut pentru astăzi este: Ce-am învățat din procesul Johnny Depp vs Amber Heard. Cu liniuță, de la capăt.

De la ce s-au luat, mămică?
Johnny Depp, 58 de ani, actor de renume la Hollywood și-a chemat în instanță fosta soție pentru un articol pe care aceasta l-a publicat în 2018 în „Washington Post”. În articol, Amber Heard l-a acuzat indirect pe fostul soț că ar fi fost violent fizic, verbal și sexual, ea devenind astfel una dintre victimele violenței domestice și parte a mișcării #metoo.

În aprilie 2022, Johnny Deep a luat decizia de a-și da în judecată fosta nevastă, pentru defăimare, cerându-i și daune în valoare de 50 mil. de dolari.

Cu liniuță, de la capăt. Ce-am văzut, gândit, învățat din serialul Depp vs Heard

Ce vă mai place tămbălăul…

În primul rând, interesul pentru acest proces a fost atât de mare, încât fluxurile online ale unor televiziuni respectabile precum CBS, Fox News, Canada Tv etc au transmis live, zile în șir, audierile din proces. Semn că spălatul rufelor în public va fi sport mondial multă vreme de acum încolo, nu suntem noi ăi mai proști din curtea școlii.

Nu ne mai rușinăm de uz, ci de abuz

Ha? Vă explic imediat. S-au prezentat numeroase mărturii, declarații, înregistrări în care ambii împricinați au fost prezentați consumând substanțe halucinogene (droguri, mămică!) fără ca cineva să se mai irite peste măsură. Că JD se droghează și bea până cade lat nu mai supără pe nimeni, că AH s-a dus la nush ce festival să mănânce niște ciupercuțe e apă de ploaie

Te iubesc, te pozez, te înregistrez 

Eu am urmărit ca la cinema procesul, că aveam și de ce. Unde mai vezi glume sinistre ca materii fecale în pat, uite bătaia, nu e bătaia, degete retezate pe bune și alte asemenea?

Dar, dacă trecem în regimul serios, faptul că o relație intimă trebuie înregistrată și apoi documentată în instanță ar trebui să ne pună pe gânduri. Poate că, pe termen scurt, ideea de intimitate va fi un pic zdruncinată. Dar, în perspectivă, acest precedent ar putea scoate la iveală mul mai multe cazuri asemănătoare. În același timp, ar putea avea un rol de protecție: poate multe cupluri, celebre sau nu, vor adopta această metodă și, indirect, violența conjugală, răspândită peste tot în lume, ar putea, teoretic, scădea. 

Terapia, la vremea ei, te scapă de probleme cu femei. Sau bărbați, după caz

Nu e o noutate că terapeuții sunt aduși să depună mărturie în diverse procese, nu doar cu celebrități. Ceea ce avem de reținut aici e că, dacă lumea e așa cum e la ora asta (și mie nu mi se pare că ne simțim prea bine, de aia zic) acestea sunt consecințele unor culturi stranii de parenting, în care copiii mai mult încurcă și nefericesc părinții. Și nu de ieri de azi. Și n-o să înceteze mâine. 

Johnny Depp vs Amber Heard. Cine trebuia dat, de fapt, în judecată?

Industria filmului. Industria care este rădăcina mișcării #metoo, nu de ieri, de azi, ci de la primele începuturi și succese. Industrie care va perpetua, fără cea mai mică șovăială aceste modele de constrăngere tip sex vs carieră, expunere cu orice preț, stoarcerea potențialului din individ etc. 

Doar că Johnny Depp știa că nu se poate lupta cu propriul lui creator. Nici cu fratele lui geamăn, media. Două industrii care au generat probleme, pentru ca apoi, să se dezică de ele cu consecințe mai grave decât scandalul inițial.

Procesul nu a fost despre banii pe care JD îi cerea de la AH. Ci despre pierderile uriașe pe care le-a adus alungarea ambilor actori din producții în desfășurare sau în perspectivă. 
Dincolo de verdictul dat, procesul în sine este o pierdere pentru ambele părți, și nu doar pentru ele. 

Așa cum spunea unul dintre avocații lui JD, consecința expunerii în acest proces a probelor aduse de AH este doar concluzia că actrița s-a dorit parte a mișcării #metoo, fără #metoo. Este ducerea în derizoriu a unui subiect crucial și nu e singura dată când se întâmplă asta. Amintiți-vă de Disney interzicând Albă ca Zăpada pe motiv de #BLM. Sau de „Pe aripile vântului”, ca și când am putea da cu gumă de șters în istorie.

Nu s-a ieșit pe plus, ci pe minus

De foarte puține ori în istoria justiției, celebritățile au pierdut. Sigur, aici a fost o întrecere între celebrități, dar celebritatea „mai celebră” aparent a câștigat. Însă Amber Heard nu tot datorită și din cauza celebrității a ajuns aici?
La fel de argumentat, avocatul actriței supune atenției un soi de alergare în cerc: dacă nu ai dovezi, nu s-a întâmplat. Dacă ai dovezi, sunt false? Cum o scoatem la capăt?

Verdictul în proces nu e neapărat o victorie, ci sfârșitul părții 1. Urmează procesul în care Amber Heard îi va cere daune lui Johnny Depp, ceea ce e semn că mult va să vină. Senzația mea e că ce s-a arătat până acum în instanță a fost doar o joacă și că urmează să vedem mai mult, mai greu și mai dur. Personajele acestui film au pierdut deja enorm de mult, nu numai financiar. Așa, că în așteptarea circului, e momentul să plecăm după pâine. Părerea mea. 

Share

Lasă un răspuns