Zilele Bucureștiului 2020: Cum sărbătorim?

Bucureștiul împlinește duminică, 20 septembrie, 561 de ani de la prima atestare documentară prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlad Țepeș. Hai la o tură prin oraș ca să sărbătorim Zilele Bucureștiului!

Ce a pregătit Primăria pentru Zilele Bucureștiului 2020?

Păi a pregatit o expoziție de artă urbană în mișcare: tramvaie personalizate cu grafitti, sesiunile iMapp Talks online și proiecții pe fațadele a trei clădiri importante din Piața Universității. 

20 septembrie – 10 decembriearta urbană va fi prezentă pe străzile Bucureștiului, odată cu punerea în circulație a garniturilor de tramvai personalizate cu graffiti. Cei mai buni artişti de street art din Bucureşti: Irlo, Home Boy, Kero Zen, Ocu, Mser, Obie Platon, Erps, Pisica Pătrată, Robert Obert, John Dot’s, Mircea Modreanu, Lux, Mircea Popescu, Graffetele (Irina Mocanu, Sandy Bălăşoiu), Livi Po, Sweet Damage Crew (Biex, Shatran, Pandele, Cage), coordonaţi de curatorul Mihai Zgondoiu si-au etalat talentul pe liniile de tramvai 1, 10, 21, 25, 27, 40, 41. Încă din dimineața zilei de 20 septembrie, vom putea admira tramvaiele personalizate cu graffiti și vom putea circula cu ele până pe 10 decembrie.

Duminica putem admira proiecții video în trecere, pe trei dintre cele mai importante clădiri din Piața Universității. Vom avea proiecții video pe fațadele a trei clădiri: Teatrul Național, Hotel Intercontinental și Universitatea din București. Între orele 20.30-23.00, show-urile vor rula în buclă și vor fi fără sunet. Durata animațiilor 3D va fi de maximum un minut și jumătate pentru a nu permite staționarea oamenilor.

Festivalul se va încheia sâmbătă cu o restrospectivă a edițiilor din anii trecuți, în mediul online, în care vor fi incluse cele mai bune proiecte.

Zilele Bucureștiului 2020 la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

19 – 20 septembrie: publicul este invitat la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în Curtea cu balansoare pentru a se bucura de expoziții în aer liber, recitaluri cu muzică clasică și jazz și proiecții de filme. Intrarea la „Zilele Bucureștiului” 2020 este liberă, în limita locurilor disponibile, în conformitate cu legile și recomandările specialiștilor din domeniul sănătății. 

Sâmbătă, evenimentul va debuta la orele 19:00 cu recitalul de muzică clasică realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și susținut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia. La finalul primei zile, începând cu orele 20:30, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va fi proiectat filmul „Triptic – Călătorie melancolică”. 

Duminică, începând cu orele 19:00, va avea loc Spectacolul de teatru pentru copii „Ursul păcălit de vulpe” după Ion Creangă, susținut de actorii Companiei de Teatru „Gestual Art”. De la orele 20:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va avea loc Recitalul de Jazz „Povești din București” susținut de solista Nadia Trohin și pianistul Albert Tajti. Accesul publicului va fi permis începând cu ora 18:30.

Zilele Bucureștiului 2020 la Muzeul Municipiului București

Muzeul Municipiului București oferă intrare liberă la toate expozițiile deschise în muzeele din componența sa. Accesul va fi gratuit sâmbătă – 19 septembrie și duminică – 20 septembrie 2020, de la ora 10.00 până la ora 18.00 (ultima intrare 17.30). 

Nu rata:

  • Muzeul „Victor Babeş” care reintră sâmbătă în circuitul muzeal.
  • Expoziţia permanentă găzduită, în Corpul Lapidarium, de Casa Filipescu-Cesianu – intitulată „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” – a fost de asemenea extinsă şi redeschisă.
  • Expoziţia-medalion de la Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” care prezintă legătura specială dintre două mari artiste, sub genericul „Cecilia Cuţescu Storck şi Ligia Macovei.

Poţi vizita gratuit expoziţiile de la:

  • Palatul Suțu  (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), 
  • Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), 
  • Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), 
  • Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), 
  • Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1), 
  • Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16), 
  • Muzeul Victor Babeș (Strada Poet Andrei Mureşanu 14A), 
  • Colecția Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 iunie nr. 36-38), 
  • Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bd. Lascăr Catargiu nr. 21).

Mai multe detalii despre expozițiile care pot fi vizitate gratuit în această sâmbătă și duminică gasiti aici

Zilele Muzeului Țăranului Român – programul evenimentelor în perioada 18-20 septembrie

În weekend-ul 18 – 20 septembrie, Asociația Urban Events organizează Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, în curtea interioară. 60 de producători, meșteri populari, artizani și colecționari din toate zonele țării aduc la târg recoltele cele bune ale toamnei, comori din lăzile de zestre și obiecte lucrate manual.

Muzeului Țăranului Român invită publicul cinefil la filmele proiectate zilnic, în curtea interioară a Muzeului. American Independent Film Festival revine cu cea de-a patra ediție și prezintă o selecție de filme independente americane recente, alături de secțiuni, proiecții speciale și întâlniri online cu regizori consacrați și debutanți.

Iar cea de-a 11-a ediție a evenimentului cinematografic Noaptea Albă a Filmului Românesc are loc vineri, 18 septembrie.

De asemenea, Muzeul Național al Țăranului Român celebrează și în 2020, Zilele Europene ale Patrimoniului, în zilele de 19 și 20 septembrie. Tema din acest an este „Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață!”.

Detalii şi programul complet al evenimentelor de la MȚR găsiţi aici.

Zilele Bucureștiului 2020 la Muzeul Naţional al Literaturii Române

În 20 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, expoziția de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 poate fi vizitată gratuit. Alături de manuscrise, obiecte personale ale scriitorilor și obiecte de artă plastică, puteți explora colecția intitulată „Bucureștiul literar și artistic”, unde sunt expuse desenele artistului Ioan Cârdei, precum și portrete ale scriitorilor români, semnate de fotograful Ion Cucu. Programările pentru vizitarea muzeului se fac la numărul 0748057192 sau la adresa programe@mnlr.ro.

Tot duminică, 20 septembrie, în intervalul orar 10.00 – 20.00, accesul va fi gratuit și la cele cinci Case memoriale ale MNLR:

  • Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor 26
  • Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”; Str. George Bacovia 63
  • Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Blvd. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu 19
  • Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”,  Blvd. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu 19
  • Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann 20

Programările pentru vizitarea caselor memoriale se fac la numărul de telefon 0731 003 022 sau pe adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro.

Evenimentele vor avea loc în Grădina MNLR sau vor fi postate on-line pe site-ul oficial al MNLR, pe platforma web multimedia culturaindirect.ro, precum și pe paginile de socializare ale muzeului. Programul detaliat îl găsiţi aici.

Share

Lasă un răspuns